Skip to main content

Marieke worstelt met een depressie

CORINA SCHIPAANBOORD – “Het voelt alsof ik kopje onder wordt gehouden, machteloos, snakkend naar lucht.” Zo omschrijft Marieke* (19) haar depressie, waarmee ze dagelijks te maken heeft. “Ik wil me zo graag weer goed voelen, maar weet niet hoe ik het tij kan keren.” Inmiddels krijgt ze hulp. Ondanks dat haar depressie nog geen verleden tijd is, helpt het haar. “Het delen van mijn verhaal lucht enorm op.”

’s Ochtends ontwaakt ze met zware, slappe spieren. Als ze geen plannen heeft, duurt het heel lang voordat ze de moed bij elkaar geraapt heeft om uit bed te komen. “Ik voel me dag in, dag uit doodvermoeid. Moe van het denken, voelen, beetpakken van mezelf en van het positief blijven”, legt Marieke uit. “Het is als een zak stenen die ik elke dag opnieuw een berg op moet tillen. De lichtpuntjes die ik met moeite probeer te tellen, raken meer en meer overschaduwd door een donkere wolk. Ik weet dat het goed is om de dingen te blijven ondernemen waarvan ik voorheen genoot. Daarom blijf ik dat ook doen. Maar ook dat voelt alleen maar als een opgave en ik kan er als een berg tegenop zien om eropuit te gaan. Soms vergt het al te veel van mijn energie om slechts mijn glas drinken van de tafel te pakken en leeg te drinken. Ik vermijd door mijn negatieve gevoel en gebrek aan energie ook steeds meer relaties, waardoor ik in een isolement kom en me juist nog meer alleen voel.”

Gevoelens bespreken
Marieke probeert haar depressieve gevoelens zo veel mogelijk verborgen te houden, want ze wil anderen niet tot last zijn. “Ondanks dat er de laatste tijd via de (sociale) media steeds meer te lezen is over depressie, vind ik het heel lastig is om in mijn nabije omgeving mijn depressieve gevoelens te bespreken. Mijn moeder wist het wel. Ze zei regelmatig dat ze aan me zag dat het niet goed met me ging. Het gaf haar een naar gevoel dat ik graag in mijn badjas liep. Zij relateerde dat aan mijn depressie, terwijl het voor mij een manier was om lekkerder in mijn vel te zitten. Mijn badjas voelde warm, veilig en zacht.

“Rationeel weet ik dat het ooit beter zal worden, daar probeer ik me aan vast te houden”

– Marieke

Eerst durfde ik geen hulp te zoeken, want ik dacht dat mijn situatie niet ‘hulpwaardig’ was. Ik vond dat ik het zelf moest oplossen, ook al had ik al eerder hulp gehad, omdat ik vóór mijn depressie al niet lekker in mijn vel zat en graag verandering wilde. Uiteindelijk vroeg ik toch aan mijn moeder een doorverwijzing van de huisarts voor mij te regelen. Het is heel fijn om mijn gedachten en gevoelens te delen met mijn hulpverlener. Het lucht enorm op en door alles open te vertellen, kan mijn therapeut mij specifieke handvatten geven om met mijn gedachten en gevoelens om te gaan. De specifieke oorzaken van mijn depressie heb ik nog niet helemaal helder. Wel had ik voorheen veel te maken met afwijzing en eenzame situaties. Dat heeft zeker effect op mijn gevoelens.”

Sterker
Nog elke dag worstelt Marieke met haar depressieve gevoelens. “Het voelt soms zo eindeloos en de hoop is vaak ver te zoeken, maar rationeel weet ik dat het ooit beter zal worden en daar probeer ik me aan vast te houden. Positief blijven, ondanks alles. Dat is het belangrijkste. Uiteindelijk zal ik er alleen maar sterker door worden.”

*I.v.m. privacy is deze naam verzonnen

Geestelijke gezondheidszorg

Veel mensen hebben te maken met psychische problemen. Van lichte problemen tot problemen met ernstige gevolgen. Juist bij geestelijke gezondheidszorg is het belangrijk dat de zorg aansluit bij uw geloof. Is er geen christelijke zorg beschikbaar in uw buurt? Of is er een lange wachttijd? Wij helpen u met onze Zorgcoach.

Ga naar prolife.nl/zorgcoach of bel onze Klantenservice. U bereikt ons op 033 422 81 88 van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur.

Dit artikel is onderdeel van het zorgmagazine Liv. Meer weten?
Vraag hier het magazine gratis aan.